NEWS
BIOGRAPHY
PORTFOLIO
PROVISORIA
WORKS
PUBLICATIONS
LINKS
CONTACT

Damme www.stichtingijsberg.be
Collages and Poetry Wislawa Szymborska

Collages and Poetry Wislawa Szymborska

Working on a new edition of the magazine Elective Affinities (n*5 already) Jasper Rigole and Ria Verhaeghe at the Rijksarchief in Bruges. Open from Tuesday to Friday (9:00-16:30).
Do drop by to see some work in progress. Final edition will be presented in May (Ghent Art Book Fair and elsewhere). Also big shout-out to @egonvanherreweghe and @m.inlove for the eternal support. #editionsmenard #electiveaffinities #riaverhaeghe #japerrigole @ Brugge, Belgium

Een nieuwe editie Elctive Affinities nr 5 van Jasper Rigole, Ria Verhaeghe komt eraan in mei . Kom en zie het werk groeien in het rijksarchief te Brugge. Dinsdag tot vrijdag (9:00-16:30)


Verticals

Het werk van Ria Verhaeghe werd opgenomen in de presentatie als onderdeel van de volledige vernieuwing van de vaste museumcollectie in 2017 van het MSK Gent.

Reeds meer dan 30 jaar verzamelt Ria Verhaeghe foto's uit kranten en tijdschriften die ze volgens eigen principes ordent en catalogiseert. Haar persoonlijke beeldbank - de 'Provisoria' - bestaat uit ca. 35.000 foto's. Onder de hoofding 'Verticals' toont ze in de verzameling laatmiddeleeuwse kunst van het MSK een reeks panelen die gebaseerd zijn op foto's van doden. Door deze beelden vanuit hun oorspronkelijk horizontaal gezichtspunt rechtop te zetten krijgen ze een nieuwe betekenis.

Wegens hun houten drager en het gebruik van bladgoud doen de 'Verticals' denken aan schilderijen van de Vlaamse Primitieven. Het herpositioneren van een liggend naar een staand beeld evoceert een vorm van herstel of 'heropstanding'. De interne dynamiek van het verdwijnen en verschijnen van het beeld wordt aangedreven door een continue beweging: van het negatieve naar het positieve, van het passieve naar het actieve, van het esthetische naar het ethische.

Artikel Knack J.Braet