NEWS
BIOGRAPHY
PORTFOLIO
PROVISORIA
WORKS
PUBLICATIONS
LINKS
CONTACT
Verticals

Het werk van Ria Verhaeghe werd opgenomen in de presentatie als onderdeel van de volledige vernieuwing van de vaste museumcollectie in 2017 van het MSK Gent.

Reeds meer dan 30 jaar verzamelt Ria Verhaeghe foto's uit kranten en tijdschriften die ze volgens eigen principes ordent en catalogiseert. Haar persoonlijke beeldbank - de 'Provisoria' - bestaat uit ca. 35.000 foto's. Onder de hoofding 'Verticals' toont ze in de verzameling laatmiddeleeuwse kunst van het MSK een reeks panelen die gebaseerd zijn op foto's van doden. Door deze beelden vanuit hun oorspronkelijk horizontaal gezichtspunt rechtop te zetten krijgen ze een nieuwe betekenis.

Wegens hun houten drager en het gebruik van bladgoud doen de 'Verticals' denken aan schilderijen van de Vlaamse Primitieven. Het herpositioneren van een liggend naar een staand beeld evoceert een vorm van herstel of 'heropstanding'. De interne dynamiek van het verdwijnen en verschijnen van het beeld wordt aangedreven door een continue beweging: van het negatieve naar het positieve, van het passieve naar het actieve, van het esthetische naar het ethische.

Artikel Knack J.Braet